BLOG


Adobe Premiere: The Importer Reported a Generic Error
18.02.2021

Chtěli jsme to nejlepší, ale dopadlo to, jako vždycky. Tak by se dalo charakterizovat každé vylepšení střihacího programu Adobe Premiere. Rostoucí nároky na hardware jsou pravidlem i u mnoha jiných programů, ale málokdy, snad kromě Windows samotných se stává, že by upgrade, který má přinášet vylepšení, způsobil téměř fatální selhávání.



A tak s každou novou podverzí a verzí Premiéry, která přináší podporu více formátů, zvětšuje se na jednu stranu plynulost přehrávání, zrychluje se práce s efekty a export a jsou odstraněny chyby předchozích verzí, ale také dochází současně ke vzniku chyb dalších, případně staré závady nejsou po řadu měsíců vývojáři řešeny.


Zaplaťte a nechte se překvapit
Když věci fungují, není potřeba je měnit. Když si něco koupím, proč bych měl platit každý měsíc poplatek za to, že věc užívám? Jenže výrobci softwaru taky potřebují z něčeho žít a tak přišli s geniálním nápadem – vymyslíme program, který je dobrý a umí spoustu věcí, ale bude mít své mouchy. Ty budeme postupně odstraňovat, takže na konci roku bude program konečně fungovat. A pak další rok vytvoříme verzi novou, s dalšímu úžasnými vylepšeními a současně s novými chybami. A vy nám za to, že software vyvíjíme, budete platit. Pořád. Dokud budete chtít program používat. A za chyby a jejich důsledky neponeseme žádnou odpovědnost. Současně vám připravíme takové podmínky, které vás donutí kupovat si nový hardware a mít neustále nejnovější verzi Windows.

Verze z roku 2014 s sebou přinesla podporu CUDA u grafických karet a akceleraci videa a efektů. Problém byl, že Premiéra spolupracovala jen s některými typy grafických karet, zejména s těmi s označením Quadro za desítky tisíc. Pokud jste měli grafiku, která nebyla v seznamu doporučených výrobcem, měli jste smůlu a byli jste bez hardwarové akcelerace.



Byla to první větší rána pod pás od firmy Adobe a navíc to vypadalo, že se prostě dva výrobci dohodli (Adobe s nVidií), že si navzájem pomohou vydělat. Naštěstí existovalo poměrně jednoduché řešení, jak toto omezení překonat. Stačilo v adresáři Premiéry najít soubor cuda_supported_cards.txt a v něm v textovém editoru doplnit název své grafiky a uložit. A to bylo celé. Ušetřili jste desítky tisíc!

V novějších verzích Premiéry už tento krok nebyl zapotřebí, výrobce však přidal další podmínky – 64 bitový systém, poslední verze Windows, nejlépe Windows 10 atd. K zakoupení novějších Windows (8 a 10) byl uživatel střihacího programu donucen například ve verzi 2018 tím, že po aktualizaci přestala fungovat podpora zvuku v AC3 Dolby Digital přímo programem a bylo potřeba upgradovat Windows na verzi, která měla dekódování dolby zvuku v sobě. A tak by se dalo pokračovat dál. Prostě plaťte paušál a neustále upgradujte Windows a hardware. Třeba proto, že do staršího operačního systému (Windows 7), byť 64 bitového už Premiéru nenainstalujete.

S novou verzí nové chyby
Kdyby docházelo jen k vylepšování činnosti programu, člověk by se s touto taktikou smířil. No, co taky jiného zbývá? Jenže ty chyby! Verze z roku 2018 s sebou přinesla snad jednu z nejhorších. Pokud uživatel v předvolbách nastavil automatické mazání starších pomocných cache souborů a byly-li tyto soubory uloženy poblíž originálních video souborů, Premiéra smazala i je! Smutné bylo sledovat v uživatelských fórech reakce zničených střihačů, kteří přišli nejen o týdny a měsíce své práce, ale především o veškerý natočený materiál. Zvídavější napadlo podívat se před sebevraždou do koše – ano, smazané soubory tam byly a stačilo je obnovit. Ale každý na to nepřišel. Firma Adobe se omluvila, vydala update, který problém odstranil a pokračovalo se dál.

Verze z roku 2020 s pořadovými čísly 14.0 – 14.9 měla být v mnoha ohledech přelomová. A také byla. Kromě podpory nových formátů přinesla konečně jakž takž plynulé přehrávání mp4 videa v UHD rozlišení bez nutnosti práce s proxy soubory s nižším rozlišením. Objevily se však velké problémy se stabilitou, např. při práci s importovanými *.psd soubory z Photoshopu program neustále padal.

Co pomohlo zmíněný problém vyřešit? No přece koupě nové grafiky s větší RAM! Dobře, problémy s pádem aplikace byly odstraněny, objevila se však chyba další. Některé zdrojové soubory nelze importovat. Nejčastěji se tento problém objevuje při otevírání projektů, uložených ve starších verzích Premiéry, kdy se některé soubory nenačtou a program se zasekne, případně při natahování mediálních souborů v novém projektu, kdy Premiéra jednoduše oznámí „The importer reported a generic error.“ A jste v háji. Vlastně ne. Někdy totiž pomůže opět velmi jednoduché řešení – změnit koncovku z mp4 na mpg (nikdo neví proč) a soubor se importovat podaří. Toto řešení však nefunguje vždy. Pojďme si teď říci, co dělat, když Premiéra při importu souborů odmítá spolupracovat.



Co rozhodně nedělat
Problém s importem není ojedinělý a na webu najdete celou řadu návodů, jak situaci řešit. Tyto většinou nefungují:

1. Odinstalace Premiéry a její nová instalace
To je trik, doporučovaný i u jiných programů, zejména u Windows aktivními přispěvateli uživatelských fór. Zaručeně nefunguje a ztratíte tím spoustu času.

2. Nastartování Premiéry s Alt nebo Alt + Shift
Resetujete tím předvolby programu, případně předvolby a cache zásuvných modulů. S problémem importu vám to nepomůže, jen své preference budete nastavovat znovu.

3. Nepodporovaný kodek – konverze do jiného formátu
Premiéra zvládne většinu souborů a toto řešení je zhusta doporučováno výrobci placených konverzních programů, které zdrojové video převedou do jiného formátu. Ačkoliv to může pomoci, zbytečně ztrácíte kvalitu videa.

4. Smazání cache souborů v předvolbách programu
Sice se zbavíte starých nepotřebných souborů, ale při otevírání projektů pak ztrácíte čas tím, že je bude Premiéra znovu vytvářet. Navíc toto řešení většinou nepomůže.

5. Přejmenování souborů nebo jejich přesun do jiného adresáře
To pomůže někdy, jindy ne. Kromě již zmíněné změny koncovky souboru, ale to také nemusí vždycky fungovat.

Jak importovat soubory?
Obvykle, při existenci offline souborů vystačíte při jejich označení s povelem „link media,“ ukážete cestu k adresáři, kde jsou zdrojové soubory, kliknete na první a Premiéra je natáhne. Při specifické chybě Premiéry 2020 s tímto postupem nevystačíte. Na pokus o import reaguje program hlášení File import error – The importer reported a generic error.

Řekněme si teď, proč Premiéra některé soubory tak zatvrzele odmítá přijmout. Pravděpodobně se jedná o chybně vytvořené pomocné cache soubory. Jenže ne ty, které můžete mazat z preferencí Premiéry, ale skryté, s koncovkou ims. Jak tedy vyřešíte problém s vadnými pomocnými soubory? Prostě je ručně smažete. Tady bych vám doporučil můj oblíbený průzkumník souborů Total Commander, který umí dělat spoustu dávkových operací. Ale lze to samozřejmě i bez něj.



Cesta k adresáři s *.ims soubory je tato: C:\Users\User name\AppData\Roaming\Adobe\Common\Media Cache Files. Tam si najdete, označíte a smažete všechny soubory, jejichž název začíná stejně, jako název souboru, který nelze importovat. Například u souboru 001.mp4 naleznete v adresáři soubor, který vypadá třeba takto: 001_bcc-3af66428-fc57-2500-72b5-0a6e00000115.ims a s ním i další, které začínají na 001. Po smazání všech těchto cache souborů by měly jít importovat všechny zdrojové soubory, které předtím nešly.

Protože nejúnavnější na celé proceduře je vyznačení cesty do zmíněného adresáře, můžete si práci usnadnit tím, že v Total Commanderu si cestu pomoci Ctrl + D uložíte jako záložku, podobně jako ve webovém prohlížeči.

Problém vyřešen
Popsaná procedura může být při větším množství offline souborů zdlouhavá. Samozřejmě nejlepší by bylo jejich vzniku předejít. Jenže jak na to? A jak už to tak bývá, řešení je jednoduché, jen na něj přijít!

Premiéra je obrovským žroutem paměti. Při otevírání projektu, uloženého ve starší verzi programu se paměť zaplní do posledního bitu, bez ohledu na to, kolik jí má rezervováno v předvolbách. Během natahování souborů pak dochází ke kritickým situacím, kdy Premiéra hlásí nedostatek paměti (a abyste si projekt urychleně uložili) a hned vzápětí se objevují hlášení o chybách v importu. Dobře, nepomohlo by tedy dát do počítače více paměti? No, možná někomu ano, ale problémy hlásí i uživatelé, jejichž operační paměť (tedy paměť jejich PC) má třeba 64 GB a je také zcela zahlcena.

A pak jsem objevil způsob, používaný ještě v pravěku domácích počítačů, které trpěly nedostatkem paměti. Zvětšil jsem velikost stránkovacího souboru (page file) Windows na jeden a půl násobek RAM, tedy při mých 24 GB RAM na 36 GB. Počítač jsem restartoval a bylo to. Od té chvíle se všechny starší projekty daří otevřít bez problémů a offline soubory se netvoří!

Doufám, že řadě z vás tímto řešením pomohu a na závěr bych chtěl říci, že přes všechny výše zmíněné nedostatky pokládám (i kvůli spolupráci s Photoshopem a Afterefekty) Premiéru za jeden z nejlepších střihacích programů. Vlastně vůbec nejlepší. Jen by to chtělo, aby se trochu snížily nároky programu na výkon procesoru, grafické karty a velikost RAM, aby uživatel nemusel stavět s každou další verzí Premiéry výkonnější pracovní stanici. I z těch dalších chyb kdyby se vývojáři trochu poučili. Pokud je nedělají schválně.