BLOG


Postsignum aneb máte starou knihovnu
31.07.2020

Knihovnu mám hezkou, ještě z doby, kdy IKEA vyráběla dřevěný nábytek. „Vaši knihovnu je třeba vyměnit,“ pravil ochotný pán z infolinky České pošty, ale myslel knihovnu jinou, někde v útrobách počítače.



Začalo to celkem nenápadně. Ráno jsem dostal mail, že mi brzy vyprší platnost elektronického podpisu. Vždy jsem byl fanoušek moderních technologií a přesto, že mi je certifikát celkem k ničemu, hned jak to bylo možné, před lety jsem si ho zařídil. A každý rok jsem ho musel obnovovat.

Letos v mailu napsali, že mohu zažádat o certifikát s tříletou platností. Procedura vypadala celkem jednoduše. Stačilo se přihlásit do svého účtu na webu a možnost zažádat o tříletý certifikát potvrdit. Tam jsem se ovšem nikdy nepřihlašoval. Nevadí, i na to se pamatovalo. Stačilo vyplnit číslo smlouvy, kterou jsem kdysi uzavíral na poště. Prolistoval jsem šanon s doklady a smlouvu jsem nalezl. Registrace nového uživatele pak byla hračkou.

Podle návodu jsem povolil možnost instalace tříletého certifikátu a spěchal jsem na web podat o tento certifikát žádost. Nově však nejde žádat o certifikát přes webové stránky, je třeba nainstalovat program Insignum. Dobře tedy, program jsem nainstaloval a spustil a hned to napsalo nějakou chybovou hlášku. Přesto se nakonec otevřelo hlavní okno a žádost o certifikát jsem si mohl podat. A vyskočila další chybová hláška, že došlo k nějaké interní chybě, či co.

Zavolal jsem na infolinku. Stále ještě poměrně dobře naladěn jsem poslouchal automatickou ústřednu: „Chcete li vědět, kde je váš balík, zmáčkněte jedničku, přejete-li si informace k vašemu vyúčtování, stiskněte dvojku...“ Vždycky, když absolvuji tuto proceduru, měním se z klidného člověka v cholerika. Ne tak dnes. Zůstaň klidný, říkal jsem si, vždyť ten chudák, který to nakonec zvedne, za to nemůže.

Sympatický mladý muž mi vysvětlil, v čem je podstata problému. Žádost nelze podat, dokud nepovolím žádost o tříletý certifikát nejen u sebe, ale i u pověřené osoby, tedy u sebe. No a ta chybová hláška na začátku, to je prý způsobeno tím, že mám nainstalován program, který používá stejnou knihovnu, jako program Insignum, jenže starou a Insignum chce novou. Stačí najít ten program, odinstalovat ho a pak prý bude vše v pořádku.

No, nevím, jak to mám udělat. Podle mne by stačilo, kdyby inženýři z České pošty ponechali možnost podání žádosti o certifikát na webu, nebo napsali aplikaci, které je jedno, jakou mám doma knihovnu. Každopádně jsem přišel o čtyřicet minut svého života a mám nakonec aktuální verzi elektronického podpisu na tři roky. A stále nevím, k čemu ho mám vlastně použít. Ale co vím, že za tři roky budu muset podpis aktualizovat a to bude knihovna ještě starší. A tak znovu budu důrazně a trochu zvýšeným hlasem tomu nešťastníkovi na infolince vysvětlovat, co si o celé agentuře Postsignum a jejích programátorech i České poště myslím!