BLOG


Do Česka vtrhne jaro,
19.02.2020
bude až 15 stupňů a zaprší. Mrazy prakticky končí (idnes.cz, 15.2.2020)



Zprávy už beru z velkou rezervou, z novin i z televize, ale střet s realitou stále ještě dokáže překvapit. Dnes, tedy 4 dny po inkriminovaném článku, rozhodně nikam žádné jaro nevtrhlo. Na Šumavě byly dva stupně pod nulou, chumelilo celý den a silný vítr hobloval sněhovou krupicí všechny obnažené části těla (viz můj červený nos).

Po dvou hodinách, strávených na sjezdovce ve vánici, jsem s překvapením zjistil, že membrány mého funkčního oblečení přestaly fungovat. Na auto během dvou hodin napadlo 5 centimetrů sněhu. Po očištění vozu, než jsme se stačili přezout z lyžáků, schovalo se opět auto pod nánosy sněhu.

Odpoledne jsem se vypravil do Vimperka k holiči, protože už jsem zarostlý jak Ezau, jak kdysi říkala má babička. Při výjezdu po úzké cestě mi nedalo přednost auto jedoucí dolů, musel jsem zastavit a kopec jsem už nevyjel. Naopak, při pokusu o rozjezd zapadl jsem do sněhové závěje. S klením, opět ve vánici, nasazoval jsem sněhové řetězy a snažil jsem se rozpomenout, jak se ten krám používá. Ve Vimperku zřejmě řádí koronavirus, protože všechna čtyři místní holičství měla pro nemoc zavřeno. Tak to byl ve zkratce dnešní krásný jarní den.