BLOG


Poprvé na lovu
23.01.2020
Stát se členem mysliveckého sdružení s dobrou honitbou je nadlidský úkol. Členové si místa střeží pro své syny a přespolní mají smůlu. Při čtení článků, ve kterých si myslivci stěžují, že jich ubývá, protože mladí nemají zájem, se člověk znalý může jen smát.



Naštěstí existují honitby soukromé. A tak, na pozvání přátel, zúčastnil jsem se svého prvního lovu na jeleny sika. Na rozdíl od lovu ryb, kde mé úlovky jistí sádky v Lahovicích, uleželé, naporcované a chlazené jelení maso z Makra by doma vyvolalo řadu otázek, proto nezbývalo, než mířit přesně, abych se nevrátil s prázdnou.

Před zkušebními výstřely z kulovnice s optikou jsem byl poučen o dostatečné vzdálenosti oka od hledí, neb majitel zbraně si před lety při prvním výstřelu poupravil obličej tak, že se pak styděl chodit na pivo.

Terč jsem trefil na výbornou, ale bohužel se ukázalo, že vzdálenost oka od optiky nebyla dostatečná. Lov nakonec dopadl dobře (vegetariáni prominou), ale na tento památný den mi navždy zůstane vzpomínka vrytá do hlavy. Takže až budete střílet poprvé s optikou, dbejte na dostatečnou vzdálenost od oka, abyste se vyvarovali vtipných komentářů od kamarádů.